Do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze kilka dni, wiec, zanim siądziemy do wigilijnego stołu trzeba jeszcze zjeść z trzy czy cztery obiady.
Z zimą jest taki problem, że jest nudna kulinarnie. Zanim pobrudzicie swoje majtasy, pończochy i inne rajstopo-rajtuzy z oburzenia pozwólcie, że wytłumaczę, o co chodzi. Wiosna, lato, jesień to pory roku natury, kiedy możesz skoczyć na działeczkę, podkraść marchewki, pomidorka czy selerka jakiemuś zaspanemu dziadkowi i spokojnie ugotować ‘świeży’, ‘naturystyczny’ obiadek. W zimie musisz bazować na warzywach zamrażanych, z puszki, albo z importu bzw. z klimatyzowanej szklarni – jednym słowem nuda. Of kors nie znaczy to, że rzeczy gotowane przez was będą niesmaczne; znaczy to, że u dobrego kucharza powinno to wywoływać uczucie ‘zrezygnowania’ i ‘depresji’. Jeśli nie wywołuje, to znaczy, że jesteś złym kucharzem; proste.
Dlatego by dziś trochę rozweselić ten smutny okres można trochę poeksperymentować ze smakami dodatkuff do kotleta.
Składniki:
Brukselka x 0,5 opakowanie mrożone Hortex
Ziemniaki x 6 – dla 2 osób
Masełko x 2 łyżeczki
Śmietana (12 lub18) x 2 łyżeczki
Sól
Woda x 1litr
Zagotowujemy wodę, solimy, wrzucamy ziemniaki i brukselkę. Zostawiamy do czasu aż się ziemniaki nie zrobią – powinno to zając ok. 20min.od momentu, gdy woda się gotuje (brukselka robi się szybko); Ja osobiście lubię trochę rozgotować wszystko by było rozpadające się. Odcedzamy wodę. Do garnka z ziemniakami i brukselką, wrzucamy masełko i śmietanę i zamaszystym ruchem - odśrodkową siłą, trzymając garnek oburącz, mieszamy. Bierzemy gniatak do ziemniaków i gnieciemy. Vola. Wychodzą zielone ziemniaki o smaku brukselki, które idealnie pasują do schabowego.
ALERT – Dlatego, że ziemniaki są zielone powinno się je jeść z zielonym dodatkiem; najlepiej groszkiem lub fasolką.
"ALERT – Dlatego, że ziemniaki są zielone powinno się je jeść z zielonym dodatkiem..."
OdpowiedzUsuńPerłą w zielonej butelce?